Stijn Hanssens

 

(°1982) startte zijn muzieklessen aan de academie van zijn geboortestad Halle waar hij o.a. orgel volgde bij Paul De Maeyer en harmonie bij Anja Dierickx. Na zijn humaniorastudies Latijn-Wiskunde startte hij zijn professionele muzikale opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 2005 behaalde hij het diploma van ‘Meester/Master in de Muziek: Orgel’ aangevuld met het aggregaatsdiploma.
Hij zette zijn studies verder en behaalde in het voorjaar van 2008, na een recital volledig
gewijd aan 19e en vroeg 20ste-eeuwse symfonische orgelmuziek en de creatie van een eigen werk, met Grootste Onderscheiding het Specialisatiediploma (MaNaMa) orgel.
Hetzelfde jaar werd zijn compositieopleiding cum laude met een Meestergraad bekroond. 

Hetzelfde jaar werd zijn compositieopleiding cum laude met een Meestergraad bekroond. Tot zijn belangrijkste leraars behoren: Luk Bastiaens (orgel), Peter Pieters (orgel en compositie) en Ludo Claesen (contrapunt en fuga). Om zich te verdiepen in de verschillende stijlen van het orgelspel volgde hij diverse meestercursussen in binnen- en buitenland. Als organist is hij verbonden aan de St.-Pieterskerk te Jette waar hij het waardevolle Van Bever-orgel uit 1898 bespeelt. Regelmatig verleent hij zijn medewerking aan concerten als begeleider of als solist. 
In het najaar van 2010 verzorgde hij op uitnodiging van de Belgische Ambassade het openingsconcert van de Belgische week in de Cubaanse hoofdstad Havana en begin 2012 concerteerde hij in Stellenbosch (Zuid-Afrika). Tevens is hij redactielid van het Vlaamse
orgeltijdschrift ‘Orgelkunst’ en voorzitter van de gelijknamige VZW. In 2013 verscheen zijn CD ‘Van Bever Frères’ met werk van Belgische componisten uitgevoerd op vier Van Bever-orgels. Op 1 oktober 2015 werd hij directeur van de Stedelijke academie voor Muziek, Woord
en Dans te Halle. In die hoedanigheid begeleidde hij de fusie van deze academie met de Stedelijke academie voor Beeldende Kunsten. Hetgeen op 1 september 2020 resulteerde in de ééngemaakte Stedelijke Kunstacademie Halle die de domeinen Muziek, Woord, Beeld en
Dans aanbiedt en waarvan hij de eerste directeur werd. Daarnaast vertegenwoordigt hij het Deeltijds Kunsonderwijs in de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR)

 

 

Denis Roosen

Denis Roosen volgde orgel aan het conservatorium te Hasselt, was laureaat van de
Vlaamse Orgeldagen (1995 & 1996) en deed vervolgens hogere muziekstudies aan de LUCA Hogeschool - Lemmensinstituut te Leuven. Hij behaalde er masterdiploma’s voor orgel, klavecimbel en kamermuziek met grootste onderscheiding voor de drie recitalexamens. Zijn belangrijkste docenten waren Peter Pieters en Luk Bastiaens voor orgel en Kris Verhelst voor klavecimbel & basso continuo. Kamermuziek volgde hij o.m. bij Koen Dieltiens, Bart Coen en Erik Van Nevel. Aanvullende meestercursussen en privélessen orgel in binnen-en buitenland.

Hij engageert zich als solist, continuo-speler en begeleider. Met violiste Marieke Vos speelt hij als duo ‘orgel & viool’ sinds 2003. Hij creëerde mee de kindervoorstelling ‘Bes & Mol: Red de orgelelfjes!’ In 2011 nam hij een CD op rond Belgische Romantiek voor het vaktijdschrift ‘Orgelkunst’ aan het Cavaillé-Coll orgel (1878) te Hasselt.
In 2018 richtte hij het barokensemble Kapellmeister op, steeds vaker in diverse bezettingen en programma’s in Vlaanderen en Nederland te zien. Met een focus op Duitse barok voeren ze zo o.m. solocantates, concerti, kamermuziek, Membra Jesu nostri van Buxtehude en het
Stabat Mater van Pergolesi uit. In 2024/25 creëren ze met theatermaakster Mona Thijs en muzikant Orlan Ghekiere de voorstelling ‘KRUIMELS’: een samenwerking tussen barokmuziek, live electronics en proza.
Als leraar orgel, klavecimbel en begeleidingspraktijk is Denis verbonden aan Kunstacademie Zaventem en Academie Beringen. Enkele van zijn composities werden bij Euprint uitgegeven en in 2019 werd hij 2 e laureaat van de internationale ‘Composition contest Orgelkids’ cat.
ensemble. Hij is titularis-organist van het Penceler/Smet/Thomas orgel te Tessenderlo. www.kapellmeister.info

 

Maria Vekilova

 

Née en 1992 à Moscou, Maria Vekilova commence à apprendre le piano à l’âge de 5 ans et termine une école de musique avec une grande distinction en 2006. La même année elle découvre l’orgue. Après les études secondaires spécialisées en musicologie et orgue Maria entre au Conservatoire de Bruxelles dans la classe de Bernard Foccroulle en 2012. Elle obtient les diplômes de Master (2017) et Master Spécialisé (2018) avec la plus grande distinction.

Maria remporte le Premier Prix et Prix du Public au V Concours International
d’Orgue « Pierre de Manchicourt » en 2014. En 2018 Maria représente les jeunes talents de Belgique au projet de BOZAR « ORGAN NIGHT FEVER ».
En 2020 aux côtés de Bernard Foccroulle, Benoît Mernier, Arnaud Van de Cauter, Roland Servais, Maria représente Belgique dans un projet européen réalisé par l’Association ECHO (European Cities of Historical Organs) et Nico Declerck. « An European Organ Concert » qui a rassemblé uns des meilleurs organistes de toute l’Europe, est diffusé sur la chaîne YouTube de l’Association
« EchoOrgans », ainsi que d’autres vidéos.
L’enregistrement de son premier CD a été réalisé en 2022. La sortie du CD est prévue pour le 2023.
Maria a collaboré avec Andreas Scholl, Asmik Papian, Priscila Olegario, Sergei Suvorov, Aleksandre Roudine, Edouard Topchyan, l’Orchestre Nationale de la Russie, « les Virtuoses de Moscou », ensemble « InAlto » et autres.
Maria donne des récitals en Europe et en Russie.